Nieuws

Arbeidsmarktprognose 2023-2024: krapte structureel

fullhouse – employer branding (26 van 33)

De krapte op de arbeidsmarkt houdt ons iedere dag weer bezig. Dag in dag uit, werken wij samen met onze opdrachtgevers om de beste kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. Creativiteit, intelligentie en een flinke dosis doorzettingsvermogen brengen ons heel ver. Maar, we hebben geen magische toverstaf: de krapte op de arbeidsmarkt is en blijft aan. In deze arbeidsmarktprognose gaan we daar dieper op in.

Bron: ArbeidsmarktInzicht.nl

Allereerst: naar verwachting neemt het aantal banen eind 2023 en begin 2024 minder snel toe dan de afgelopen 2 jaar. De markt blijft krap, maar vanwege de hoge inflatie groeit de economie minder hard. Dat heeft gevolgen voor het aantal openstaande vacatures. Verwacht wordt, dat het aantal banen voor werknemers en zelfstandigen in 2023 toeneemt met 1,4%. Dat zijn 165.000 banen. In 2024 vlakt dit af, naar 0,5% (61.000 banen). 

De verwachtingen verschillen per sector. De informatie en communicatie, zorg, welzijn en zakelijke diensten zijn sectoren die het goed blijven doen.

Het UWV verwacht de hoogste aantallen nieuwe vacatures in de detailhandel, de zorg en welzijn en de horeca. Dit zijn tevens sectoren waar vel jongeren werken in bijbanen. Vaak gedurende een kortere tijd, waardoor er ook weer snel nieuwe vacatures ontstaan.  

Krapte voor een groot deel structureel 

De terugloop in het aantal ontstane vacatures betekent niet dat er geen tekorten aan personeel meer zijn. De krapte op de arbeidsmarkt is voor een groot deel structureel, onder andere doordat vraag en aanbod inhoudelijk niet goed op elkaar aansluiten. 

In het kort:

  • Het UWV heeft de arbeidsmarktprognose 2023-2024 gepubliceerd.
  • Het aantal banen neemt in 2023 en 2024 minder snel toe.
  • De arbeidsmarkt blijft krap en het aantal vacatures blijft toenemen.
  • De krapte is voor een groot deel structureel 

Dit artikel is afkomstig van arbeidsmarktinzicht.nl.